Opskrifter

 

 

 

Tip. Kog altid i så lidt vand som muligt, så vitaminer og mineraler er mere koncentrerede i kogevandet til senere brug. Lidt af kogevandet må gerne moses med. I stedet for vand fra hanen.

Grøntsagsmos Det er meget almindeligt at lave mos af kartofler, men lav den hellere af sød kartoffel. Den indeholder mange flere vitaminer og betacaroten som er en antioxidant der styrker dit barns immunforsvar. Så prøv at lave mos med udgangspunkt i sød kartoffel i stedet for almindelige kartofler.

 

Sød kartoffel mos meget betacaroton, planteformen af A vitamin som i gulerødder, man kan se det på farven. Ved at bage beholder grøntsagen flere næringsstoffer. I forhold til at koge grøntsagerne.

Bag en sød kartoffel i ovnen. Gerne sammen med familiens øvrige mad. 180 grader i ca 1½ time. Mærk efter om den giver efter når man trykker på den. Skær kartoflen over og skrab kødet ud. Mos det f. x. med en gaffel eller stavblender. Kom lidt vand og 1 teske. olie eller lidt modermælk i til ½ dl. mos. Du kan også koge den søde kartoffel i stedet for. Skræl og skær den i stykker og kog stykkerne i lidt vand i ca. 10 min. til de søde kartofler er møre. Mos og tilbered på samme måde som de ovnbagte.

 

Broccolimos  Rig på C-vitamin, A-vitamin og calcium. De er essentielle næringsstoffer til dit barn.

Pluk lidt ca. 6-7 buketter broccoli, og lad den simre i ca. 12 minutter. Broccolien skal være helt mør. Purer broccolien med en stavblender. Kom lidt af kogevandet i og så 1 teske olie fx hørfrøolie til ½ dl mos. Kom evt. dit ”barns mælk” i mosen i stedet for olien. Du kan også lave mosen af pastinak, courgette, kålroe eller blomkål.

 

Gulerodsmos Rig på betacaroten som styrker dit barns immunforsvar. Den er sød og god at starte på.

Skræl og kog 1 gulerod. Skæres i skriver inden, så går det hurtigere. Ca. 12 min. Purer gulerods stykkerne og kom f. x. 1 teske avokadoolie i til 1dl. mos. Eller kom dit barns mælk mosen.

 

Rodfrugtmos smager mildt og indeholder mange betacacotener.
Damp eller kog 2 små sød kartofler, 1 pastinak/persillerod 3 små gulerødder (grøntsagerne skal skæres i mindre stykker i ca. samme størrelse) koges i små 20 minutter. Purer de møre grøntsager og tilsæt lidt af kogevandet og 1teske olie (tidselolie). Eller kom lidt af barnets mælk i mosen. Frys evt. resten af mosen i 2 stk. 200 ml bokse. Så er der til 2 gange 2 måltider en anden gang. Holder i en måned i fryseren.

Du kan også lave større portioner af de andre grøntsager og så fryse dem ned i små portioner. Bokse på 200 ml svare til ca. 2 måltider. Det kan være praktisk at have nogle små portioner klar i fryseren. De tør hurtigt op på et par timer i et vandbad. Hvis du er på farten, skal i mødregruppe eller andet, kan du tage en boks op om morgenen, så er den optøet til når du kommer hjem igen efter et par timer.

 

Frugtmos de fleste børn elsker de søde smagsvarianter, men introducer dem efter at grøntsagerne er blevet accepteret. Så er det tit nemmere at få barnet vænnet til de lidt mindre søde grøntsager. Husk også 1 tsk. Olie til ½ dl. frugtmos.

Frugtmos kan f. x. være: Æble, pære, blomme, kirsebær, blåbær, avokado, abrikoser, svesker, banan, papaja og mango. Vent med jordbær - den er allergen og kan give dit barn eksem og udslet eller det der er værre. Hindbær og brombær er der for mange kerner i, undgå også citrusfrugter - de er også høj allergene. Banan er fuld af næring og er gavnlig for tarmsystemet, så prøv med lidt moset banan. Pærer er også gode mod forstoppede maver.

 

Mangomos  rig på betacaroten, god til dit barns immunforsvar.
½ moden mango og lidt rismel til at jævne mosen. Skær mangoen i små stykker og mos frugten. Kom en lille smule rismel i hvis du gerne vil have en lind konsistens. Kom evt. lidt banan i, så smager mosen ikke så syrligt.Og den får en mere lind konsistens.

 

Ferskenmos  hvis du kan få modne ferskner er de et hit.
1 moden fersken skåret i små stykker (uden skræl) og tilsæt sikkert en smule rismel. Mos ferskenstykkerne og kom evt. lidt ekstra rismel i hvis den er for tynd i konsistensen.

 

Avokadomos  mange essentielle olier og dejligt mættende. Nem at have med i tasken og tilberede.
½ moden avocado og en smule vand. Mos avocadoen og rør lidt vand i mosen. Her behøver du ikke at tilsætte ekstra olie, da avokadoen er rig på de rigtige fedtstoffer.

 

Æblemos/Pæremos en del betacaroten men også pære er også rig på folat/folinsyre som er nødvendig for dit barn udvikling og dannelse af de røde blodlegemer.
1 frugt uden skræl skåret i små stykker. Kog frugten i lidt vand i ca. 7 minutter til den er blød og mør. Mos frugten. Du kan også bruge en moden netmelon i stedet for æble/pærer.

 

Abrikosmos fuld af betacaroten.
½ æble og 3 tørrede abrikoser eller 1 frisk abrikos. Skæl æblet, skær det i små stykker og hak abrikoserne. Æblestykkerne og de hakkede abrikoser skal koges i lidt vand i ca. 7 minutter. Purer evt. med en stavblender det er nemmere end at mose med end gaffel. Du kan også bruge tørrede svesker.

 

Kirsebærmos  rig på c-vitamin og betacaroten
5 kirsebær og ½ æble. Skær æblet i små stykker og fjern stenen fra kirsebærrene. Kog frugterne i ca 7 minutter. Fjern kirsebærskrællen inden at du moser frugterne.

 

Papajamos masser af folat/folinsyrer og C-vitamin samt betacaroten.
½ moden papaja. Mos papajakødet til en fin pure. Kom evt. lidt banan i, så smager mosen ikke så syrligt.

 

Blåbærmos rig på C-vitamin og kalium som samarbejder med natrium om at regulere dit barns kropsvæsker.
10 blåbær og ½ pære. Skæl pæren og skær den i små stykker. Kog frugterne i ca. 7 minutter og purer mosen. Kom evt. lidt af dit ”barns mælk” i mosen.